torsdag 23 maj 2019

9 saker du bör känna till om sjundedags adventister


8 mars 2016

På fredagen avslutade Ben Carson den republikanska presidentkandidaten officiellt sin kampanj och avslöjade att han kommer att vara den nationella ordföranden för ”My Faith Votes = mitt tros eslut” , en icke- anhängare- grupp som "existerar för att inspirera och motivera Jesus-anhängare till att rösta". På grund av fokuset på hans personliga tro , blev Carson den mest framstående amerikanska medlemmen i den sjunde dagens adventistkyrkan.



1. Sjunde dags Adventister utgör hälften av 1 procent av den amerikanska vuxna befolkningen, och 1,2 miljoner människor i Nordamerika tillhör samfundet. Men runt om i världen finns 18,1 miljoner SDA, vilket gör dem till en större global närvaro än den sydliga baptistkonventionen (15,5 miljoner), ”Förenade metodist kyrkan (12,8 miljoner) eller Mormonerna (15,3 miljoner).



2. Sjunde dagen Adventism (nedan SDA) växte upp i upstate = övre staten New York på 1840-talet, en avknoppning av Millerite-rörelsen som uppstod under den religiösa väckelsen som kallas ”Second Great Awakening = det andra stora uppvaknandet”. På den tiden förutspådde en baptistförkunnare som heter William Miller och predikade att, baserat på hans läsning av Daniel 8:14, skulle Kristus återvända någon gång mellan 21 mars 1843 och 21 mars 1844. Felet i denna förutsägelse, känd som den stora Besvikelse ledde många Milleriter att bli desillusionerade. Men Hiram Edson hävdade att han hade sett en vision om att Jesus stod vid himlens altar och slog fast att Miller hade varit rätt angående tiden men fel om platsen. Som Matt Slick förklarar: "Med andra ord, Jesu återvändande var inte till jorden utan en rörelse in i den himmelska helgedomen som det hänvisas i Hebreerbrevet 8: 1-2." Utvecklingen av denna doktrin, kallad "Sanctuary / investigative judgment = fristad, helgedom / undersökande domen" ( Se nedan), påverkade Joseph Bates och James och Ellen White, SDA-kyrkans grundande pionjärer.


3. SDAs hävdar Bibeln som sin "enda trosbekännelse" och anser att rörelsen är "resultatet av den protestantiska övertygelsen Sola Scriptura-Bibeln som den enda standarden för tro och övning för kristna". De håller "vissa grundläggande övertygelser för att vara undervisningen i de heliga skrifterna, "doktriner som kallas de 28 grundläggande trossatserna, som är indelade i sex kategorier - Guds läror, människan, frälsningen, kyrkan, det kristna livet och händelserna på sista dagen.


4. De 28 grundläggande övertygelserna anses vara beskrivande av kyrkans officiella ställning, men de är inte föreskrivna för medlemskap. Dopet genom nedsänkning är kriterierna för medlemskap, vilket är baserat på en allmän undersökning av kandidaterna antingen inför hela församlingen, en kyrkobank eller äldste. Ministern eller äldsten kan ge kandidaten en av två uppsättningar doplöften, bestående av 13 löften eller en bestående av följande tre frågor :

* 1. Accepterar du Jesus Kristus som din personliga Frälsare och Herre, och vill du leva ditt liv i ett räddat förhållande med honom?


* 2. Accepterar du Bibelns läror som de uttryckts i sjunde dags Adventistkyrkans uttalande om grundläggande tro och lovar du genom Guds nåd att leva ditt liv i harmoni med dessa läror?


* 3. Önskar du att bli döpt som ett offentligt uttryck för din tro på Jesus Kristus, att bli accepterad i Sjunde dags Adventistkyrkans gemenskap och stödja kyrkan och dess uppdrag som en trogen förvaltare genom ditt personliga inflytande, tionde och offer och ett liv i tjänst?



5. De flesta av de 28 grundläggande trossatserna liknar doktriner som bekänns av evangeliska protestantiska samfund. De tre huvudsakliga SDA-doktrinerna som betraktas som heterodoxa av evangeliska är hållandet av sabbaten (en obligatorisk efterlevnad av sabbaten, som de tror är på lördag), profetians gåva som "manifesterad i Ellen G. Whites tjänst" och helgedomsläran.


6. Helgedoms-lära är den mest särskiljande av adventisternas doktriner. Ortodoxa kristna håller vanligtvis att Jesus som vår överstepräst medlar för oss vid Guds högra hand (Hebr 4: 14-16; 6:20; 7:25). Men SDAs tror också att Kristus kom in i "det allra heligaste i himlen" och efter en "profetisk period på 2300 dagar" (som slutade 1844) gick han in i den andra och sista fasen av sitt försoningsdepartement, ett arbete med att "utplåna" synden. Som Kenneth R. Samples förklarar,


Från sin uppstigning till 1844 hade Jesus tillämpat den förlåtelse han köpte på korset i helgedoms första avdelning, men 1844 gick han in i andra avdelningen och började undersöka livet hos dem som hade fått förlåtelse för att se om de var värda det eviga livet. Endast de som passerade denna dom skulle kunna försäkra sig om att de skulle förändras vid hans ankomst. Denna doktrin gav upphov till det som senare blev känt som den syndlösa fullkomlighets undervisningen (fullkomligt hållande av buden för att bli accepterade i domen). Efter den undersökande domen skulle Kristus komma ut ur den himmelska helgedomen och återvända till jorden och ge varje man sin belöning och inleda Herrens stora och hemska dag. Det är 1844, och händelserna beskrivna ovan, som markerar början av SDA.



7. Den andra unika trossatsen hos SDA finns i Ellen G. Whites "profetiska" tjänst (1827-1915). Under sin livstid producerade White mer än 5000 periodiska artiklar och 40 böcker på totalt 25 miljoner ord. (SDA hävdar, förmodligen korrekt, att White är den "mest översatta kvinnan i litteraturen.") Från den tid hon var 17 år tills hon dog 70 år senare, hävdade hon att hon hade fått omkring 2000 visioner och drömmar, allt från mindre än en minut upp till fyra timmar. De 27 grundläggande övertygelserna säger: "Hennes skrifter talar med profetisk auktoritet och ger tröst, vägledning, instruktion och korrigering till kyrkan. De klargör också att Bibeln är den standard som alla undervisningar och erfarenheter måste testas emot. "Några advent forskare hävdar att så mycket som 90 procent av White´s skrifter plagierades, men White hemmane hävdar att det bara är cirka 2 procent.


8. Under ungefär hundra år från 1840 till 1950-talet ansåg många evangeliska samfund att SDA var en icke-kristen kult (som Jehovas vittnen). Men dialogen med SDA-forskare och apologer på 1950-talet ledde till en omprövning av den positionen av vissa evangeliska. Som Kenneth R. Samples säger, övertygade dialogen många att "SDA inte var en antiKristisk kult, utan snarare en något heterodox (dvs avgår från accepterad doktrin) kristen benämning." Kristna forskningsinstitutet utgör ett viktigt exempel på grunden För denna uppfattning:

Eftersom SDA accepterar de grundläggande doktrinerna för historisk kristendom (Treenigheten, Kristi sanna gudom, hans kroppsliga uppståndelse, etc.) tror vi inte att den ska klassificeras som en icke-kristen kult. Det är vår övertygelse att man inte kan vara ett sant Jehovas vittne, mormon, kristen vetenskapsman, etc., och vara en praktiserande kristen i dess bibliska mening; Men det är möjligt att vara en sjunde dagen adventist och en sann följare av Jesus, trots vissa särskiljande adventistiska doktriner som vi anser vara obibliska.


Trots att få evangeliska idag anser SDA vara en icke-kristen kult, är många fortfarande försiktiga mot att omfatta samfundet som en acceptabel gren av protestantismen. Som Nathan Busenitz säger, "Trots den ekumeniska andan som har genomgått de evangeliska de senaste decennierna, finns det fortfarande stora brister inom den officiella SDA teologin som borde ge evangeliska kristna allvarliga funderingar."



9. Frågor och svar sessioner mellan evangeliska och SDA forskare på 1950-talet ledde till att adventistpublikationen Frågor om läran, ett dokument som ansågs vara ursprunget till "evangelisk adventism". Men inte alla i SDA kyrkan kom överens med Den här boken eller dess positioner. Vissa ansåg att det var en urvattning av "traditionella" adventis läror för att tilltala evangeliska. De som stöder denna uppfattning kallas ibland för att prenumerera på "Traditionell Adventism". Kenneth R. Samples identifierar fem positioner som vanligtvis hålls av traditionella adventister:


* 1. Rättfärdighet genom tro: Rättfärdighet genom tron inkluderade både rättfärdigande och helighet. Vår ställning inför Gud vilar både i Kristi förädlade och givna rättfärdighet (Guds arbete för mig och i mig). Rättfärdigande gäller endast för synder som begåtts i det förflutna.


* 2. Kristi mänskliga natur: Jesus Kristus hade en mänsklig natur som inte bara försvagades av synden, men hade anföranden mot synden själv. Hans natur var som Adam efter fallet. På grund av hans framgång i att övervinna synden är Jesus i första hand vårt exempel.


* 3. Händelserna 1844: Jesus gick in i den andra avdelningen i den himmelska helgedomen för första gången den 22 oktober 1844 och började en utredningsdom. Denna dom är uppfyllelsen av den andra fasen av Kristi försoningsarbete.


* 4. Förvissning om frälsning: Vår ställning inför Gud vilar både i Kristi beräknade och givna rättfärdighet. Försäkran om frälsning innan dom är förmätet. Som Jesus, vårt exempel, visade oss, är det möjligt att hålla budskapet perfekt.


* 5. Ellen G. Whites auktoritet: Profetians anda var uppenbar i Ellen Whites tjänst som ett tecken på den kvarlevande kyrkan. Hennes skrifter är inspirerade råd från Herren och auktoritativa i doktrinära frågor.



https://www.thegospelcoalition.org/article/9-things-you-should-know-about-seventh-day-adventism






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Menade Jesus verkligen att vi är gudar, när Han citerade Ps. 82:6 i Joh 10:34

Problemet som kommit in med ”trosrörelsen = TR” och även ”NAR = Nya apostoliska reformationen”, är att mångt och mycket av hur de läser och ...