måndag 27 maj 2019

Lär dig urskilja


Lär dig att urskilja:
Hur man känner igen och svarar på fel i kulturen
Av Nancy DeMoss Wolgemuth


Sanningens fiende är subtil och listig. Vi bör inte förvånas över ökningen av lögner och andliga fel i takt med att vi närmar oss Kristi återkomst. Bibeln säger att detta kommer att hända (Matt 24:11), och Gud vill att vi ska vara medvetna om falska läror och lärare så att vi kan stå fasta i Hans Ord. Vi måste urskilja och inte bara acceptera vad folk säger, som sant.


Urskilj
Lär dig att urskilja mellan sanning och fel.


Visdom är tillämpningen av Skriftens sanning i våra liv (Jak 1:5), och Gud vill att vi ska be om visdom. Men urskiljning tar det ett steg längre. Urskiljning är förmågan att bedöma eller skilja mellan två saker med hjälp av Guds Ords visdom. Denna typ av bedömning är inte fel. Det är faktiskt avgörande för om vi ska göra kloka val.

Men om någon av eder brister i vishet, så må han utbedja sig sådan från Gud, som giver åt alla villigt och utan hårda ord, och den skall bliva honom given.


Vi lär oss att skilja mellan rätt och fel, gott och ont, sunt och osunt, och sanning och fel, genom den Helige Andes arbete, inom oss. Guds Ande använder Guds ord för att avslöja och undervisa sanningen som är från honom (Joh 14:26; Joh 16:12-151 Kor 2:13-14).

Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära eder allt och påminna eder om allt vad jag har sagt eder.
Jag hade ännu mycket att säga eder, men I kunnen icke nu bära det. Men när han kommer, som är sanningens Ande, då skall han leda eder fram till hela sanningen. Ty han skall icke tala av sig själv, utan vad han hör, allt det skall han tala; och han skall förkunna för eder vad komma skall. Han skall förhärliga mig, ty av mitt skall han taga och skall förkunna det för eder. Allt vad Fadern har, det är mitt; därför sade jag att han skall taga av mitt och förkunna det för eder.

Om detta tala vi ock, icke med sådana ord som mänsklig visdom lär oss, utan med sådana ord som Anden lär oss; vi hava ju att tyda andliga ting för andliga människor. Men en »själisk» människa tager icke emot vad som hör Guds Ande till. Det är henne en dårskap, och hon kan icke förstå det, ty det måste utgrundas på ett andligt sätt.


Gud lovprisar urskiljning hos sina barn. I Gamla testamentet förstod Isaskars söner tiderna och visste vad Israel skulle göra - de urskiljde (1 Krön 12:32). I Nya testamentet berättade Jesus att fariséerna kunde förstå tiden tecken, men för att de var mer oroade över att lägga saker till lagen, kunde de inte urskilja Guds sanning (Matt 16: 1-3 ).

av Isaskars barn kommo män som väl förstodo tidstecknen och insågo vad Israel borde göra, två hundra huvudmän, därtill alla deras stamfränder under deras befäl;

Och fariséerna och sadducéerna kommo dit och ville sätta honom på prov; de begärde att han skulle låta dem se något tecken från himmelen. Men han svarade och sade till dem: »Om aftonen sägen I: 'Det bliver klart väder, ty himmelen är röd', och om morgonen: 'Det bliver oväder i dag, ty himmelen är mulen och röd.' Ja, om himmelens utseende förstån I att döma, men om tidernas tecken kunnen I icke döma.


Att lägga till Guds Ord är alltid ett tecken på falsk undervisning. Ordspr 30:6 och Upp 22:18-19 berättar klart för oss att vi varken ska lägga till eller ta bort från Guds Ord, annars kommer vi att bli "lögnare". När vi orättvist hanterar skrifterna kommer vi ända upp i bedrägeri och destruktiv undervisning.

Lägg icke något till hans ord, på det att han icke må beslå dig med lögn.

För var och en som hör de profetians ord, som stå i denna bok betygar jag detta: »Om någon lägger något till dem, så skall Gud på honom lägga de plågor om vilka är skrivet i denna bok. Och om någon tager bort något från de ord som stå i denna profetias bok, så skall Gud taga ifrån honom hans del i livets träd och i den heliga staden, om vilka är skrivet i denna bok.


Det är varje kristen ansvar att urskilja, men vår inställning i urskiljning och att konfrontera fel är också viktigt. Vi får inte hata, argumenterande, eller arga, utan vi måste istället avslöja falska läror med kärlek, vänlighet och hopp om förändring (Ef 4:152 Tim 2:24-26). Vi måste lyssna noggrant på vad som sägs (Ordsp 18:13) och konfrontera sedan med det trofasta Ordet (Tit 1: 9), inte våra egna åsikter. Gud hatar ondska, men han förnekar också stolthet och arrogans, så vår inställning i urskiljning är viktig för honom (Ordsp 8:13).

Nej, vi skulle då hålla oss till sanningen, och i alla stycken i kärlek växa upp till honom som är huvudet, Kristus.

Och en Herrens tjänare bör icke strida, utan vara mild mot alla, väl skickad att undervisa, tålig när han får lida.1 Tim. 3,
Han bör med saktmod tillrättavisa de motspänstiga, i hopp att Gud till äventyrs skall förläna dem bättring, så att de komma till kunskap om sanningen, och i hopp att de så skola bliva nyktra och därigenom befrias ur djävulens snara; ty av honom äro de fångade, så att de göra hans vilja

Om någon giver svar, förrän han har hört, så tillräknas det honom såsom oförnuft och skam.

han bör hålla sig stadigt vid det fasta ordet, såsom han har fått lära det, så att han är mäktig både att förmana medelst den sunda läran och att vederlägga dem som säga emot.

Att frukta HERREN är att hata det onda; ja, högfärd, högmod, en ond vandel och en ränkfull mun, det hatar jag.


Var uppmärksam
Lägg märke till kulturens skadliga påverkningar.


Bibeln instruerar oss att "vandra försiktigt" (se oss omkring), "inte som dårar, utan som förståndiga ... för att dagarna är onda" och att "förstå vad Herrens vilja är" (Ef 5:15-17) . Med andra ord måste vi vara vaksamma. Vi måste vara medvetna om de fel vi stöter på i litteratur, nyheter och andra medier. Vi måste öka vår kunskap om Gud och Hans sanning så att vi får hans "visdom och andliga förståelse" (Kol 1:9-10).

Sen därför noga till, huru I vandren: att I vandren icke såsom ovisa människor, utan såsom visa; och tagen väl i akt vart lägligt tillfälle. Ty tiden är ond. Varen alltså icke oförståndiga, utan förstån vad som är Herrens vilja.

Allt ifrån den dag då vi fingo höra härom, hava vi därför, å vår sida, icke upphört att bedja för eder och bönfalla om att I mån bliva uppfyllda av kunskap om Guds vilja, i allt slags andlig vishet och andligt förstånd. Så skolen I kunna föra en vandel som är värdig Herren, honom i allt till behag, och genom kunskapen om Gud bära frukt och växa till i allt gott verk.


Guds folk behöver kunskap om hans vilja, ord och sätt så att de inte blir förstörda (Hos 4:6). Det är farligt att lägga till åsikter och mänskliga filosofier till Guds visdom, precis som det är dumt att ersätta konstgjorda regler och läror med sann, biblisk helighet. 2 Tim 3:1-5 beskriver vilken typ av människor som kommer att leva i de sista dagarna - människor som kommer att ha "en form av gudsfruktan" medans de förnekar Guds kraft. Människor hungrar efter andlighet idag, men de vägrar de heliga standarderna i Skriften.

Det är förbi med mitt folk, därför att det ej får någon kunskap. Men eftersom du har förkastat kunskap, därför skall ock jag förkasta dig, så att du upphör att vara min präst. Och såsom du har förgätit din Guds lag, så skall ock jag förgäta dina barn.

Men det må du veta, att i de yttersta dagarna svåra tider skola komma. Ty människorna skola då vara själviska, penningkära, stortaliga, övermodiga, smädelystna, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, gudlösa, kärlekslösa mot sina närmaste, trolösa, begivna på förtal, omåttliga, tygellösa, fientliga mot det goda, förrädiska, besinningslösa, förblindade av högmod; de skola älska vällust mer än Gud, sken av gudsfruktan, men skola icke vilja veta av dess kraft. Vänd dig bort ifrån sådana.


Falska profeter kommer in med "destruktiva kätterier" förnekar Herren, hädar sanningen och utnyttja människor med bedrägliga ord (2 Pet 2:1-3). Dessa falska profeter, precis som det sekulära världssystemet, vill att vi ska adoptera de obibliska värderingarna, vinna gillande baserat på dessa värderingar och jaga efter dessa onda mål.

Men också falska profeter uppstodo bland folket, likasom jämväl bland eder falska lärare skola komma att finnas, vilka på smygvägar skola införa fördärvliga partimeningar och draga över sig själva plötsligt fördärv, i det att de till och med förneka den Herre som har köpt dem. De skola få många efterföljare i sin lösaktighet, och för deras skull skall sanningens väg bliva smädad. I sin girighet skola de ock med bedrägliga ord bereda sig vinning av eder. Men sedan länge är deras dom i annalkande, den dröjer icke, och deras fördärv sover icke.


Ett av nyckelorden i kulturen som förvirrar människor idag är ordet tolerans. Vi måste komma ihåg att tolerans är hur vi behandlar människor, men rationalitet är hur vi ska behandla idéer - och för den kristna, är det bibliskt baserad rationalitet. Vi ska inte tolerera falska idéer. Vi ska snarare, skilja sanning från fel och sedan avslöja det som är fel.


Två världsbilder är i konflikt med varandra. En världsbild är biblisk; den andra är antibiblisk. Kristna kallas ofta trångsynta, men med distinktioner krävs en begränsning av tanken. Jesus talade om en smal grind (Matt 7:13-14), och vi ser genom hela Skriften att det inte finns något grått område när det gäller att ta emot Kristi frälsning och lyda hans bud.

Gån in genom den trånga porten. Ty vid och bred är den väg som leder till fördärvet, och många äro de som gå fram på den; och den port är trång och den väg är smal, som leder till livet, och få äro de som finna den.


Vi ska avslöja och kasta ner allt som stiger upp mot kunskapen om Gud i Ordet, för en dag kommer varje tunga att bekänna att Jesus är Herre (2 Kor 10:3-5Fil 2:10-11). Jesus måste vara Herren över våra sinnen. Han utövar sin auktoritet genom Ordet, så vi måste vara säkra på att vi tänker bibliskt.

Ty fastän vi vandra i köttet, föra vi dock icke en strid efter köttet. Våra stridsvapen äro nämligen icke av köttslig art; de äro tvärtom så mäktiga inför Gud, att de kunna bryta ned fästen. Ja, vi bryta ned tankebyggnader och alla slags höga bålverk, som uppresas mot kunskapen om Gud, och vi taga alla slags tankefunder till fånga och lägga dem under Kristi lydnad.

för att i Jesu namn alla knän skola böja sig, deras som äro i himmelen, och deras som äro på jorden, och deras som äro under jorden, och för att alla tungor skola bekänna, Gud, Fadern, till ära, att Jesus Kristus är Herre. 


Var biblisk
Känn och undervisa sanningen och visa det i ditt liv.

Bankarbetare studerar äkta pengar, inte förfalskade räkningar, så att de kan känna igen de falska pengarna. på samma sätt måste vi göra. Om vi vill känna igen vargar i fårakläder måste vi veta hur de äkta fåren ser ut! Ondskan klär ju ut sig som sanning - glöm inte bort att Satan förklär sig till en ljusets ängel (2 Kor 11:14). Vi måste studera Guds Ord så att vi snabbt kan känna igen fel. Även i vissa evangeliska kyrkor undervisas inte människor i hela Guds rådslut. Det är viktigt att vi förankrar våra liv i Guds karaktär (2 Pet 1:3) och känner till de normer för oförändrad sanning, så vi inte kastas upp i de tomma föränderliga filosofierna i världen (2 Tim 2:15).



Och detta är icke att undra på. Satan själv förskapar sig ju till en ljusets ängel.

Allt det som leder till liv och gudsfruktan har hans gudomliga makt skänkt oss, genom kunskapen om honom som har kallat oss medelst sin härlighet och underkraft.

Sträva med all flit efter att själv kunna träda fram inför Gud såsom en som håller provet, en arbetare som icke behöver blygas, utan rätt förvaltar sanningens ord.


Gud vill inte att vi är andliga barn. Han vill att vi ska mogna i Kristus så att vi inte kommer att "kastas fram och tillbaka" av dumma, häftiga ordningar och läror (Ef 4:13-15). Han vill att vi ska växa i förståelse och urskiljning, för han hatar "alla falska vägar" (Ps. 119:104).

till dess att vi allasammans komma fram till enheten i tron och i kunskapen om Guds Son, till manlig mognad, och så bliva fullvuxna, intill Kristi fullhet. Så skulle vi icke mer vara barn, icke såsom havets vågor drivas omkring av vart vindkast i läran, vid människornas bedrägliga spel, när de illfundigt söka främja villfarelsens listiga anslag. Nej, vi skulle då hålla oss till sanningen, och i alla stycken i kärlek växa upp till honom som är huvudet, Kristus.

Av dina befallningar får jag förstånd; därför hatar jag alla lögnens vägar. 

Likaså vill inte Gud att hans barn faller i fiendens fällor. Om vi mediterar Skriften, kommer vi att vara mindre benägna att falla för de ondas råd (Ps 1:1-2).Det är viktigt att vi kommer till Guds ord i ödmjukhet - som ett litet barn - utan några förekommande motiv och fördomar, och ber vår himmelske Fader att lära oss (Matt 11:25, 1 Kor 1: 19-20). Det är också viktigt att sitta under fast, biblisk kyrklig undervisning och till gemenskap med starka kristna troende. Gud vill att vi ska "utöva" våra sinnen och försiktigt söka hur vi ska leva för honom (Hebr 5:14). Vi behöver dagligen exponeras av Guds ord så att vi kan "urskilja vad som är bäst" och leva heliga, oklanderliga liv (Fil 1:10).

Säll är den man som icke vandrar i de ogudaktigas råd och icke träder in på syndares väg, ej heller sitter där bespottare sitta, utan har sin lust i HERRENS lag och tänker på hans lag både dag och natt.

Vid den tiden talade Jesus och sade: »Jag prisar dig, Fader, du himmelens och jordens Herre, för att du väl har dolt detta för de visa och kloka, men uppenbarat det för de enfaldiga.

Ty den stadiga maten tillhör de fullmogna, dem som genom vanan hava sina sinnen övade till att skilja mellan gott och ont.

så att I kunnen döma om vad rättast är, på det att I mån bliva rena och för ingen till stötesten, i väntan på Kristi dag,

Sanningen är det mest kraftfulla sättet att korrigera fel. När vi väl vet sanningen vill vi dela den med andra som har hamnat fel, de som lurats av falsk undervisning. Vi måste undervisa och leva ut Guds sanning. Vi kan hjälpa andra troende att stå i Kristi frihet och "inte bli intrasslade igen med ett träldomsok" (Gal 5:1).

För att vi skola vara fria, har Kristus frigjort oss. Stån därför fasta, och låten icke något nytt träldomsok läggas på eder.


Var modig
Identifiera och avslöja mörkrets verk.

Gud vill att vi ska försvara evangeliet (1 Kor 15:1) genom att avslöja lögnen. Vi måste identifiera de källor med fel som kan påverka våra liv eller livet för dem vi älskar. Kanske är det en kult eller New Age tänkande eller teologiska fel. 1 Joh 4:1 instruerar oss att testa andarna och försöka bestämma om de är från Gud. Oavsett deras ord - oavsett om det talas av predikanter, lärare, psykologer, författare, talkshow-värdar eller radiopratare - alla lärdomar ska dömas av Guds eviga ord (Joh 17:17).

Mina bröder, jag vill påminna eder om det evangelium som jag förkunnade för eder, som I jämväl togen emot, och som I ännu stån kvar i,

Mina älskade, tron icke var och en ande, utan pröven andarna, huruvida de äro av Gud; ty många falska profeter hava gått ut i världen.

Helga dem i sanningen; ditt ord är sanning.


Tecken och metoder för falska lärare exponeras i skrifterna.


• De predikar ett annat evangelium och en annan Jesus än den som uppenbarades i Skriften (1 Kor 16:222 Kor 11:4Gal 1:6-9).

Om någon icke har Herren kär, så vare han förbannad. Marana, ta!

Om någon kommer och predikar en annan Jesus, än den vi hava predikat, eller om I undfån ett annat slags ande, än den I förut haven undfått, eller ett annat slags evangelium, än det I förut haven mottagit, då fördragen I ju sådant alltför väl.

Det förundrar mig att I så hastigt avfallen från honom, som har kallat eder till att vara i Kristi nåd, och vänden eder till ett nytt evangelium. Likväl är detta icke något annat »evangelium»; det är allenast så, att några finnas som vålla förvirring bland eder och vilja förvända Kristi evangelium. Men om någon, vore det ock vi själva eller en ängel från himmelen, förkunnar evangelium i strid mot vad vi hava förkunnat för eder, så vare han förbannad. Ja, såsom vi förut hava sagt, så säger jag nu åter: Om någon förkunnar evangelium för eder i strid mot vad I haven undfått, så vare han förbannad.


• De talar "en vision av sitt eget hjärta, inte från HERRENS mun" (Jer 23:16) och profeterar lögner i Guds namn och försöker få Guds folk att glömma honom och hans ord (Deut 18:20-22Jer 23:25-27).

Så säger HERREN Sebaot: Hören icke på de profeters ord, som profetera för eder, ty de bedraga eder; sina egna hjärtans syner tala de, icke vad som kommer från HERRENS mun.

Men den profet som är så förmäten, att han i mitt namn talar vad jag icke har bjudit honom tala, eller som talar i andra gudars namn, den profeten skall dö. Och om du säger vid dig själv: 'Huru skola vi känna igen det som icke är talat av HERREN?', så må du veta: när profeten talar i HERRENS namn, och det som han har talat icke sker och icke inträffar, då är detta något som HERREN icke har talat; i förmätenhet har då profeten talat det; du skall icke frukta för honom.»

Jag har hört vad profeterna säga, de som profetera lögn i mitt namn; de säga: »Jag har haft en dröm, jag har haft en dröm.» Huru länge skall detta vara? Hava de något i sinnet, dessa profeter som profetera lögn, och som äro profeter genom sina egna hjärtans svek, dessa som tänka att de genom sina drömmar; dem som de förtälja för varandra, skola komma mitt folk att förgäta mitt namn, likasom deras fäder glömde mitt namn för Baal?


• De avvisar skuld och rättfärdigar synden och kallar det onda gott och det goda ont (Jes 5:20).

Ve dem som kalla det onda gott, och det goda ont, dem som göra mörker till ljus, och ljus till mörker, dem som göra surt till sött, och sött till surt!


• De "fångar lättfångade kvinnor" som är lastade med syndiga luster som "alltid lär sig" ny "sanning" men aldrig omfamnar sanningen (2 Tim 3:6-7).

Ty till dem höra de män som innästla sig i husen och fånga svaga kvinnor, som äro tyngda av synder och drivas av allahanda begärelserkvinnor som alltjämt hålla på med att lära, men aldrig kunna komma till kunskap om sanningen.


• De " sätter i hemlighet in destruktiva kätterier" (2 Pet 2:1).

Men också falska profeter uppstodo bland folket, likasom jämväl bland eder falska lärare skola komma att finnas, vilka på smygvägar skola införa fördärvliga partimeningar och draga över sig själva plötsligt fördärv, i det att de till och med förneka den Herre som har köpt dem.


• De pratar stora "svällande ord av tomhet" och lockar människor genom köttet, lovar dem frihet men förslavar dem (2 Pet 2:18-21).

Ty de tala stora ord som äro idel fåfänglighet; och då de nu själva leva i köttsliga begärelser, locka de genom sin lösaktighet till sig människor som med knapp nöd rädda sig undan sådana som vandra i villfarelse. De lova dem frihet, fastän de själva äro förgängelsens trälar; ty den som har låtit sig övervinnas av någon, han har blivit dennes träl. Och då de genom kunskapen om Herren och Frälsaren, Jesus Kristus, hava undkommit världens besmittelser, men sedan åter låta sig insnärjas och övervinnas av dem, så har det sista för dem blivit värre än det första. Ty det hade varit bättre för dem att icke hava lärt känna rättfärdighetens väg, än att nu, sedan de hava lärt känna den, vända tillbaka, bort ifrån det heliga bud som har blivit dem meddelat.


• De förorsakar oenighet i kyrkan (Rom 16:17) och "och dåligt undervisade och instabila" människor följer deras exempel och vrider Skriften för sina egna syften (2 Pet 3:16). Falska apostlar verkar ofta vara Kristi apostlar (2 Kor 11:13).

Men jag förmanar eder, mina bröder, att hava akt på dem som vålla tvedräkt och kunna bliva eder till fall, i strid med den lära som I haven inhämtat; dragen eder ifrån dem.

Så gör han i alla sina brev, när han i dem talar om sådant, fastän visserligen i dem finnes ett och annat som är svårt att förstå, och som okunniga och obefästa människor vrångt uttyda, såsom de ock göra med de övriga skrifterna, sig själva till fördärv.

Ty de männen äro falska apostlar, oredliga arbetare, som förskapa sig till Kristi apostlar.


I slutänden kommer falska profeter att vara förenade med falska kristna, som kommer "visa stora tecken och underverk" för att lura många (Matt 24:24). Kristna varnas för att ha någon gemenskap med dessa lärare och deras "oförutsedda verk av mörker" de ska snarare "bestraffa" dem (Ef 5:11) och vara försiktiga så att de inte blir "anhängare av" (eller tagna fångar av/ blir bedragna av) deras falska doktriner (Kol 2:8). Falska lärare är bemyndigade av Satan, och vi måste vara modiga och vaksamma mot denna listiga fiende som försöker "förtära" oss (1 Pet 5: 8-9).

Ty människor som falskeligen säga sig vara Messias skola uppstå, så ock falska profeter, och de skola göra stora tecken och under, för att, om möjligt förvilla jämväl de utvalda.

Och haven ingen delaktighet i mörkrets gärningar, som icke giva någon frukt, utan avslöjen dem fastmer.

Sen till, att ingen får bortföra eder såsom ett segerbyte genom sin tomma och bedrägliga »vishetslära», i det att han åberopar fäderneärvda människomeningar och håller sig till världens »makter» och icke till Kristus.

Varen nyktra och vaken. Eder vedersakare, djävulen, går omkring såsom ett rytande lejon och söker vem han må uppsluka.

Lev i bön

Medla/Lägg dig ut för, dem som fångas i Satans snara.


Bön är ofta det glömda elementet i striden mot falsk undervisning. Utöver att försiktigt och säkert dela sanningen kan vi be från ett hjärta av medkänsla och oro - att Gud kommer att rätta de som "motsätter sig sanningen" och "få dem till omvändelse, så att de kan lära känna sanningen och att de kan komma till sina sinnen och fly undan djävulens snara, efter att ha blivit fängslade av honom för att göra hans vilja "(2 Tim 2:24-26).

Och en Herrens tjänare bör icke strida, utan vara mild mot alla, väl skickad att undervisa, tålig när han får lida. Han bör med saktmod tillrättavisa de motspänstiga, i hopp att Gud till äventyrs skall förläna dem bättring, så att de komma till kunskap om sanningen, och i hopp att de så skola bliva nyktra och därigenom befrias ur djävulens snara; ty av honom äro de fångade, så att de göra hans vilja


Vi kan också be för dem som har fallit byte för dessa lärare, att de kommer att känna igen felaktigheterna i undervisningen och omfamna sanningen i Guds ord. Vi måste vara alerta och fortsätta att be för de troende överallt, att de kommer komma att stå för sanningen och rättfärdigheten (Ef 6:18).

Gören detta under ständig åkallan och bön, så att I alltjämt bedjen i Anden och fördenskull vaken, under ständig uthållighet och ständig bön för alla de heliga.


Var proaktiv

Vi måste vara "seriösa och vaksamma" och vara angelägna om att utveckla urskiljning i våra böner (1 Pet 4:7). Precis som kung Salomo bad om visdom, så att han kunde förstå klokt och styra sitt folk väl (1 Kung 3:5-14), så måste vi be för förståelse när vi söker visdom och sanning i Ordet (Ps 119:125 Ps 119:130).

Men änden på allting är nu nära. Varen alltså besinningsfulla och nyktra, så att I kunnen bedja.

I Gibeon uppenbarade sig nu HERREN för Salomo i en dröm om natten; Gud sade: »Bed mig om vad du vill att jag skall giva dig.» Salomo svarade: »Du har gjort stor nåd med din tjänare, min fader David, eftersom han vandrade inför dig i trohet, rättfärdighet och rättsinnighet mot dig. Och du bevarade åt honom denna stora nåd och gav honom en son till efterträdare på hans tron, såsom ju nu har skett. Ja, nu har du, HERRE, min Gud, gjort din tjänare till konung efter min fader David; men jag är en helt ung man, som icke rätt förstår att vara ledare och anförare. Och din tjänare är här bland ditt folk, det som du har utvalt, ett folk som är så talrikt att det icke kan räknas eller täljas för sin myckenhets skull. Så giv nu din tjänare ett hörsamt hjärta, så att han kan vara domare för ditt folk och skilja mellan gott och ont; ty vem förmår väl eljest att vara domare för detta ditt stora folk?» Detta, att Salomo bad om sådant, täcktes Herren. Och Gud sade till honom: »Eftersom du har bett om sådant och icke bett om ett långt liv, ej heller bett om rikedom eller bett om dina fienders liv, utan har bett om att få förstånd till att akta på vad rätt är, se, därför vill jag göra såsom du önskar; se, jag giver dig ett så vist och förståndigt hjärta, att din like icke har funnits före dig, och att din like ej heller skall uppstå efter dig.  Därtill giver jag dig ock vad du icke har bett om, nämligen både rikedom och ära, så att i all din tid ingen konung skall vara din like. Och om du vandrar på mina vägar, så att du håller mina stadgar och bud, såsom din fader David gjorde, då skall jag låta dig länge leva.»

Jag är din tjänare; giv mig förstånd, så att jag kan känna dina vittnesbörd.

När dina ord upplåtas, giva de ljus och skänka förstånd åt de enfaldiga.


Det finns inget sånt som en säker dos av gift, så vi måste vara försiktiga med vad vi tillåter att komma in i våra liv. Det är klokt att omge oss själva och de vi älskar med en tydlig förståelse av vad Gud lär i sitt Ord. När vi ber om skydd kan vi stå fasta med "sanningens bälte" (Ef 6:14). Faktum är att vi bör sätta på hela Guds rustning, för vår kamp är inte mot kött och blod utan mot "den här mörka världens krafter" (Ef 6:12-17).

Stån därför omgjordade kring edra länder med sanningen, och »varen iklädda rättfärdighetens pansar»,

Ty den kamp vi hava att utkämpa är en kamp icke mot kött och blod, utan mot furstar och väldigheter och världshärskare, som råda här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarymderna. Tagen alltså på eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen stå emot på den onda dagen och, sedan I haven fullgjort allt, behålla fältet. Stån därför omgjordade kring edra länder med sanningen, och »varen iklädda rättfärdighetens pansar», och haven såsom skor på edra fötter den beredvillighet som fridens evangelium giver. Och tagen alltid trons sköld, varmed I skolen kunna utsläcka den ondes alla brinnande pilar. Och låten giva eder »frälsningens hjälm» och Andens svärd, som är Guds ord.

För att vara proaktiv kan vi lära oss att hantera skrifterna korrekt, veta dessa sanningar om Guds ord:


• Det är evigt och oföränderligt (Ps 119:89).

Evinnerligen, HERRE, står ditt ord fast i himmelen.


• Det är trovärdigt (
Ps 119:137-138).


HERRE, du är rättfärdig, och dina domar äro rättvisa. Du har påbjudit dina vittnesbörd i rättfärdighet och i stor trofasthet.


• Det är användbart för undervisning, bestraffning, korrigering och träning i rättfärdighet (
2 Tim 3:16).


All skrift som är ingiven av Gud är ock nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse, till fostran i rättfärdighet,


• Det kommer ifrån Gud själv av den Helige Anden (2 Pet 1:20-21).


Men det mån I framför allt veta, att ingen profetia i något skriftens ord kan av någon människas egen kraft utläggas. Ty ingen profetia har någonsin framkommit av en människas vilja, utan därigenom att människor, drivna av den helige Ande, talade vad som gavs dem från Gud.


• Det kommer att uppfyllas - till skillnad från profetiorna av falska lärare (5 Mos 18:22Matt 5:18Lukas 24:44).


så må du veta: när profeten talar i HERRENS namn, och det som han har talat icke sker och icke inträffar, då är detta något som HERREN icke har talat; i förmätenhet har då profeten talat det; du skall icke frukta för honom.»

Ty sannerligen säger jag eder: Intill dess himmel och jord förgås, skall icke den minsta bokstav, icke en enda prick av lagen förgås, förrän det allt har fullbordats.

Och han sade till dem: »Det är såsom jag sade till eder, medan jag ännu var bland eder, att allt måste fullbordas, som är skrivet om mig i Moses' lag och hos profeterna och i psalmerna.»


• Det är förståeligt genom den Helige Andes undervisning (Joh 14:26Joh 16:132 Kor 1:13).


Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära eder allt och påminna eder om allt vad jag har sagt eder.

Men när han kommer, som är sanningens Ande, då skall han leda eder fram till hela sanningen. Ty han skall icke tala av sig själv, utan vad han hör, allt det skall han tala; och han skall förkunna för eder vad komma skall.

Ty i vad vi skriva till eder ligger icke något annat än just vad I läsen och väl kunnen förstå. Och jag hoppas att I skolen komma att till fullo förstå


• Det betyder vad det säger och kommer inte ändras (5 Mos 4:25 Mos 12:32Ordsp 30:5-6Pred 12:11-121 Kor 4:5-6Upp 22:18-19).


I skolen icke lägga något till det som jag bjuder eder, och I skolen icke taga något därifrån; I skolen hålla HERRENS, eder Guds, bud, som jag giver eder.

Allt vad jag bjuder eder, det skolen I hålla och göra. Du skall icke lägga något därtill och icke taga något därifrån.

Allt Guds tal är luttrat; han är en sköld för dem som taga sin tillflykt till honom. Lägg icke något till hans ord, på det att han icke må beslå dig med lögn.

De visas ord äro såsom uddar, och lika indrivna spikar äro deras tänkespråk. De äro gåvor från en och samma Herde. Och för övrigt är utom detta att säga: Min son, låt varna dig! Ingen ände är på det myckna bokskrivandet, och mycket studerande gör kroppen trött.

Dömen därför icke förrän tid är, icke förrän Herren kommer, han som skall draga fram i ljuset vad som är fördolt i mörker och uppenbara alla hjärtans rådslag. Och då skall var och en undfå av Gud den berömmelse som honom tillkommer.

För var och en som hör de profetians ord, som stå i denna bok betygar jag detta: »Om någon lägger något till dem, så skall Gud på honom lägga de plågor om vilka är skrivet i denna bok. Och om någon tager bort något från de ord som stå i denna profetias bok, så skall Gud taga ifrån honom hans del i livets träd och i den heliga staden, om vilka är skrivet i denna bok.»


• Det är enhetlig, varken motsägelsefull eller inkonsekvent (4 Mos 23:19Ps 119:160Matt 4:4Apg 20:27).


Gud är icke en människa, så att han kan ljuga, icke en människoson, så att han kan ångra något.  Skulle han säga något och icke göra det, tala något och icke fullborda det?

Summan av ditt ord är sanning, och alla din rättfärdighets rätter vara evinnerligen.

Men han svarade och sade: »Det är skrivet: 'Människan skall leva icke allenast av bröd, utan av allt det som utgår av Guds mun.'»

Ty jag har icke undandragit mig att förkunna för eder allt Guds rådslut.


• Det är standarden för att testa all andlig undervisning (Apg 17:11; 2 Kor 11:41 Tess 5:211 Joh 4:1).


Dessa voro ädlare till sinnes än judarna i Tessalonika; de togo emot ordet med all villighet och rannsakade var dag skrifterna, för att se om det förhölle sig såsom nu sades.

Om någon kommer och predikar en annan Jesus, än den vi hava predikat, eller om I undfån ett annat slags ande, än den I förut haven undfått, eller ett annat slags evangelium, än det I förut haven mottagit, då fördragen I ju sådant alltför väl.

men pröven allt, behållen vad gott är,

Mina älskade, tron icke var och en ande, utan pröven andarna, huruvida de äro av Gud; ty många falska profeter hava gått ut i världen 


Vi testar undervisning genom att ställa frågor. Undervisas det om Jesus bibliskt (Joh 8:24Joh 10:33)? Lär oss läran sanningen från Guds ande - som framträdde i Guds ord - eller från en annan ande? Är budskapet förenligt med Skrifterna som lär ut Jesu Kristi fysiska död, begravning och uppståndelse och frälsning av nåd ensamt (1 Kor 15:1-4Ef 2:8-9)?


Därför sade jag till eder att I skullen dö i edra synder; ty om I icke tron att jag är den jag är, så skolen I dö i edra synder.

Judarna svarade honom: »Det är icke för någon god gärnings skull som vi vilja stena dig, utan därför att du hädar och gör dig själv till Gud, du som är en människa.»

Mina bröder, jag vill påminna eder om det evangelium som jag förkunnade för eder, som I jämväl togen emot, och som I ännu stån kvar i, genom vilket I ock bliven frälsta; jag vill påminna eder om huru jag förkunnade det för eder, såframt I eljest hållen fast därvid -- om nu icke så är att I förgäves haven kommit till tro. Jag meddelade eder ju såsom ett huvudstycke vad jag själv hade undfått: att Kristus dog för våra synder, enligt skrifterna, och att han blev begraven, och att han har uppstått på tredje dagen, enligt skrifterna,

Ty av nåden ären I frälsta genom tro -- och det icke av eder själva, Guds gåva är det – icke av gärningar, för att ingen skall berömma sig.


Med ökningen av andliga fel i dessa farliga dagar måste vi vara modiga nog att konfrontera falska läror i förtroende, med medkänsla och visdom. Vi måste veta, dela och leva sanningen, be att Gud ska använda oss för att förändra hjärtan och sinnena hos dem som fångats av Satans lögner.


https://www.reviveourhearts.com/articles/learn-discern-recognize-respond-error-culture/







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Menade Jesus verkligen att vi är gudar, när Han citerade Ps. 82:6 i Joh 10:34

Problemet som kommit in med ”trosrörelsen = TR” och även ”NAR = Nya apostoliska reformationen”, är att mångt och mycket av hur de läser och ...