måndag 27 maj 2019

Biblisk urskiljning - varför det är viktigt ?


Vad är biblisk urskiljning och varför är det viktigt?



I sin enklaste definition är urskiljning ingenting mer än förmågan att bestämma mellan sanning och fel, rätt och fel. Urskiljning är processen att göra noggranna skillnader i vårt tänkande om sanningen. Med andra ord är förmågan att tänka med urskiljning synonym med en förmåga att tänka bibliskt.


1 Tess 5: 21-22 lär ut att det är varje kristens ansvar att urskilja: "Undersök allt noga, håll fast vid det som är gott, avstå från varje ondska." Aposteln Johannes utfärdar en liknande varning när han säger: "Tro inte på alla andar, utan testa andarna för att se om de är från Gud, för många falska profeter har gått ut i världen" (1 Joh 4:1). Enligt det nya testamentet är urskiljning inte valfritt för den troende - det är nödvändigt.

pröven allt, behållen vad gott är, avhållen eder från allt ont, av vad slag det vara må.

Mina älskade, tron icke var och en ande, utan pröven andarna, huruvida de äro av Gud; ty många falska profeter hava gått ut i världen


Nyckeln till att leva ett kompromisslöst liv ligger i ens förmåga att utöva urskiljning i alla delar av sitt liv. Som exempel, om man inte kan skilja mellan rätt och fel, sant och falskt, som kristen, lämnar man dörren öppen för att påverkas av all slags falsk undervisning. Falsk undervisning leder då till en obiblisk mentalitet som resulterar i ett ofruktbart och olydigt liv - ett säkert recept på kompromiss.


Tyvärr är urskiljning ett område, där de flesta kristna snubblar. De uppvisar liten förmåga att mäta de saker som undervisas mot den ofelbara standarden på Guds Ord, och de utmanar sig oavsiktligt i alla slags obibliska beslutsfattande och beteende. Kort sagt, de är inte beväpnade för att ta en bestämd bibliskt ställning mot det obibliska tänkandet och de obibliska attityder som möter dem hela tiden.


Urskiljning skär genom det kristna livet på alla punkter. Och Guds Ord ger oss den nödvändiga uppfattningen om varje livsutmaning. Enligt Peter har Gud "givit oss allt som rör liv och gudomlighet, genom den sanna kunskapen om honom som kallade oss med sin egen ära och excellens" (2 Pet 1:3). Du förstår, det är genom den "sanna kunskapen om honom", att vi har fått allt vi behöver för att leva ett kristet liv i denna fallna värld. Och hur har vi sann kunskap om Gud, utom genom sidorna i Hans Ord, Bibeln? I själva verket fortsätter Petrus med att säga att sådan kunskap kommer genom Guds tilldelning "till oss hans värdefulla och magnifika löften" (2 Pet 1:4).

Allt det som leder till liv och gudsfruktan har hans gudomliga makt skänkt oss, genom kunskapen om honom som har kallat oss medelst sin härlighet och underkraft.

Genom dem har han ock skänkt oss sina dyrbara och mycket stora löften, för att I skolen, i kraft av dem, bliva delaktiga av gudomlig natur och undkomma den förgängelse som i följd av den onda begärelsen råder i världen.


Urskiljning - förmågan att tänka bibliskt om alla delar av livet - är oumbärligt för ett kompromisslöst liv. Det är en skyldighet för den kristna att gripa till den uppenbarelse som Gud har försett i sin dyrbara sanning! Utan den riskerar kristna att "kastas hit och dit av alla vågor och vindkast i läran" (Ef 4:14).

Så skulle vi icke mer vara barn, icke såsom havets vågor drivas omkring av vart vindkast i läran, vid människornas bedrägliga spel, när de illfundigt söka främja villfarelsens listiga anslag.


https://www.gty.org/library/questions/QA138/what-is-biblical-discernment-and-why-is-it-important

Ord för ord detsamma som är skrivet av John MacArthur i denna.

https://www.christianity.com/theology/what-is-biblical-discernment-and-why-is-it-important-11532182.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad är teofastisk rådgivning och är det bibliskt?

Theophostisc google översätter det med teofastisk, men jag hittar ingenstans att vare sig det eller teofostisk existerar på svenska. Så jag ...