onsdag 29 maj 2019

NAR Nya Apostoliska Reformationen vad är det ?



Den Nya Apostoliska Reformationen, NAR, är en lös samling av icke-religiösa och oberoende kyrkor/församlingar med uppslutning kring en viss uppsättning bibliska tolkningar. NAR närmar sig församlingens ledarskap och bibliska tolkningar annorlunda än vanliga protestantiska samfund. Av särskild skillnad är andliga ledares roll och kraft, en bokstavlig inställning till andlig krigföring och ett uppenbart intresse för kulturell och politisk kontroll. Tyvärr har detta lett till några icke skriftliga förhållningssätt till tro och andlighet.

Tillväxten i NAR drivs framåt främst genom små grupper och plantering av nya församlingar, ofta helt oberoende av ett föräldrasamfund. Rörelsen är inte centralt kontrollerad, och många av dess anhängare kommer inte att identifiera sig själv som en del av det eller ens känna igen namnet. Även så, så håller sig tusentals kyrkor och miljontals troende sig till NAR´s läror. Populära lärare i samband med NAR inkluderar C. Peter Wagner, Rick Joyner och Kim Clement.



NAR lär ut att Guds avsedda form av kyrkans styrelse är apostlar och profeter, som håller ledarskap över evangelister, pastorer och lärare. Detta har emellertid inte varit fallet för den stora delen igenom den kristna historien. Så, enligt NAR, började Gud återställa profeter och apostlar under de senaste trettio till fyrtio år. Först när kyrkan ordentligt styrs av lämpliga andliga ledare, kan den uppfylla sin uppgift. Denna provision ses som mer än andlig, eftersom den innefattar kulturell och politisk kontroll.

I den nya apostoliska reformationen ses apostlar som den högsta av alla andliga ledare, och de är särskilt bemyndigade av Gud. Sann mogenhet och enhet, enligt NAR, finns endast hos dem som underkastar ledningen av deras apostlar. Enligt denna undervisning, så fungerar det så, att i takt med att församlingen förenar sig bakom apostlarna, kommer dessa ledare att utveckla större och större övernaturliga krafter. Så småningom kommer detta att innefatta förmågan att utföra masshelanden och upphäva fysikens lagar. Dessa tecken är avsedda att uppmuntra en massiv omvändelsevåg till kristendomen. Dessa apostlar är också avsedda att vara mottagare av en stor rikedomsöverföring (i ändens tid), vilket gör att kyrkan kan etablera Guds rike på jorden.


NAR´s profeter är nästan lika viktiga som apostlarna. Dessa människor har fått befogenhet att få "nya" uppenbarelser från Gud som kommer att hjälpa kyrkan att upprätta herravälde över jorden. Enligt NAR kan endast profeter och ibland apostlar få nya uppenbarelser. Evangelister, pastorer och lärare kan inte få det. Profeternas nya uppenbarelser är avgörande för att övervinna världen, och kyrkans framgång beror på att apostlarna följer igenom med hjälp av informationen som profeterna tillhandahåller. De flesta av deras profetior är extremt vaga och lätta att tolka, och NAR är villig att modifiera dem, eftersom de inte ställer någon självklarhetsstandard.




Enligt det nya apostoliska tänkandet förlorade mänskligheten sitt härskande över jorden som en del ai Adams fall. Så Jesu offer på korset löste inte bara våra synders skuld, utan det bemyndigade mänskligheten - specifikt kristna - att återta kontrollen över jorden. NAR ser sju områden där troende antas ha befogenhet och förväntas dominera: regering, konst & underhållning, ekonomi, utbildning, religion, familj och medier. Dessa kallas också de 7 bergens mandat = sjubergsmandatet, de 7 pelarna, de 7 sfärerna och flera. Av dessa ser NAR regeringen som den viktigaste, på grund av dess förmåga att påverka alla andra aspekter av livet. Som ett resultat uppmuntrar NAR öppet kristen kontroll över politik, kultur och verksamhet. På något sätt är detta inget ovanligt, eftersom folk förväntas rösta och öva påtryckning på politiken enligt deras övertygelser. NAR anklagas ofta för att driva på ren teokrati.








Pratbubbla; Jag trodde jag sade att mitt kungarike inte var av denna världen. Om det varit det så skulle min tjänare ha kämpat emot att jag blev arresterad av judarna. Men mitt rike är från någon annanstans.          John 18:36 Jesus svarade: »Mitt rike är icke av denna världen. Om mitt rike vore av denna världen, så hade väl mina tjänare kämpat för att jag icke skulle bliva överlämnad åt judarna. Men nu är mitt rike icke av denna världen.» 

Andlig krigföring, enligt NAR, är avsedd att lösa världens bekymmer. Till exempel ses ekonomiska problem eller hälsoproblem i en viss stad som ett resultat av en demoniska andars inflytande. Bön, undersökning av det specifika namnet på den demonen och andra andliga discipliner tillämpas sedan i ett försök att bekämpa denna närvaro. Detta är inte bara nödvändigt för regionens hälsa, utan också för att församlingen inte kan ta "herravälde" över det området tills den demoniska kontrollen har försvunnit.



Bibliskt sett finns det stora problem med NAR. Att hävda att kristna har tillgång till vissa andliga gåvor är en sak, men deras särpräglade inställning till apostlarnas och profeternas roll är en utvidgning från vad som finns i Bibeln. Mer än så apostelns ämbete kräver egenskaper som är omöjliga idag. Till exempel måste sanna apostlar vara personliga ögonvittnen till den uppståndna Kristus 1 Kor 9:1, 15:7-8, särskilt utsedda som apostlar av Jesus Gal 1:1; Apg 1:2; Luk 6:13 och redan verifierad genom mirakulösa tecken Matt 10:1; 2 Kor 12:2; Apg 5:12.

Personliga ögonvittnen.

Är jag icke fri? Är jag icke en apostel? Har jag icke sett Jesus, vår Herre? Ären icke I mitt verk i Herren? 1 Kor 9:1

Därefter visade han sig för Jakob och sedan för alla apostlarna. Allra sist visade han sig också för mig, som är att likna vid ett ofullgånget foster. 1 Kor 15:7-8


Utsedda apostlar av Jesus

Paulus, apostel, icke från människor, ej heller genom någon människa, utan genom Jesus Kristus och genom Gud, Fadern, som har uppväckt honom från de döda Gal 1:1

I min förra skrift, gode Teofilus, har jag berättat om allt vad Jesus gjorde och lärde, ända till den dag då han blev upptagen, sedan han genom helig ande hade givit sina befallningar åt apostlarna som han hade utvalt. Apg 1:1-2


Verifierade genom tecken

Men när det blev dag, kallade han till sig sina lärjungar och utvalde bland dem tolv, som han ock benämnde apostlar: Luk 6:13

Och han kallade till sig sina tolv lärjungar och gav dem makt över orena andar, till att driva ut dem, så ock makt att bota alla slags sjukdomar och allt slags skröplighet. Matt 10:1

Jag vet om en man som är i Kristus, att han för fjorton år sedan blev uppryckt ända till tredje himmelen; huruvida det nu var i kroppslig måtto, eller om han var skild från sin kropp, det vet jag icke, Gud allena vet det.2 Kor 12:2

Och genom apostlarna gjordes många tecken och under bland folket; och de höllo sig alla endräktigt tillsammans i Salomos pelargång. Apg 5:12.

Idén om nya uppenbarelser från Gud, speciellt de som kommer i form av vaga, lätt tolkade mysterier, strider mot tanken om en tro som levereras "en gång för alla" till mänskligheten Jude 1:3. Faktumet att NAR´s profetior ofta visar sig vara falska föreslår en falsk ande bakom dessa förutsägelser 5 Mos 18:22.

så må du veta: när profeten talar i HERRENS namn, och det som han har talat icke sker och icke inträffar, då är detta något som HERREN icke har talat; i förmätenhet har då profeten talat det; du skall icke frukta för honom.»

Detsamma gäller för mirakel: den ideologiska fadern av rörelsen, C. Peter Wagner, bestämde slutet av den europeiska galna ko-sjukan 2001 - och sjukdomen diagnostiseras och behandlas fortfarande över ett decennium senare. Den nya apostoliska reformationens tendens att behandla andlig krigföring som en typ av kristen-liknande voodoo är inte bara obiblisk utan också farlig.


På samma sätt motverkar betoningen på ett jordiskt rike Jesu egen deklaration att Guds rike var andligt, inte politiskt Joh 18:36. Det lägger en ohälsosam betoning på politiskt och världsligt godkännande, snarare än kristalliskt inflytande.
Jesus svarade: »Mitt rike är icke av denna världen. Om mitt rike vore av denna världen, så hade väl mina tjänare kämpat för att jag icke skulle bliva överlämnad åt judarna. Men nu är mitt rike icke av denna världen.»


Även om den använder ordet ny, är den nya apostoliska reformationen faktiskt en omarbetning av ett mycket vanligt, mycket gammalt tillvägagångssätt. Sedan kristendomens början, har olika grupper hävdat att de har en "ny uppenbarelse" från Gud för att rätta till alla de nuvarande världens fel. Dessa rörelser hävdar att "verklig" andlighet, mogenhet eller sanning endast finns hos de som lyssnar på deras ledarskap. Några av dessa sekter, som Jehovas vittnen och Mormonismen, uthärdar och blir religioner i sin egen rättighet. Andra bleknade bort.

Mycket av vad NAR lär ut har åtminstone viss grund i skriften, om än buren/utvidgad mycket längre än bibeln avser. Det gör emellertid fortfarande dessa lärorna obibliska, och kristna borde förkasta NAR´s lärdomar och de som väljer att vara associerade med den.



https://www.gotquestions.org/New-Apostolic-Reformation.html





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Menade Jesus verkligen att vi är gudar, när Han citerade Ps. 82:6 i Joh 10:34

Problemet som kommit in med ”trosrörelsen = TR” och även ”NAR = Nya apostoliska reformationen”, är att mångt och mycket av hur de läser och ...