onsdag 29 maj 2019

Skiljer den ortodoxa tron sig från protestantisk kristendom och hur.


5 sätt östlig ortodoxa skiljer sig från andra kristna samfund



Den östliga ortodoxa kristendomen kom ca 500 år före protestantismen. Deras grundföreställningar liknar katolicismens.


Faktum är att de två samfundens trosbekännelser är nästan identiska. H Owever, det finns viktiga skillnader mellan ortodox kristendom och andra kristna samfund.


Här är fem sätt östlig ortodox skiljer sig från andra kristna samfund:


1. Påvens auktoritet:

Till skillnad från katoliker avvisar ortodoxa kristna påvens auktoritet som Kristi representant på jorden. De ser påven som varken större eller mindre än någon annan biskop (påven är biskopen i Rom). Men det här skiljer dem också från protestantiska samfund, som helt och hållet avvisar uppfattningen om apostolisk följd och tror att varje enskild kyrka är skyldig endast för sig själv och för Gud.


2. De heligas nattvard:

Öst-ortodoxa kristna tror att de som har dött i Kristus lever idag i himmelen och att vi kan kommunicera med dem genom bön. De ser inte detta som tillbedjan till de heliga; de tror att de heliga inte kan agera på egen kraft utan endast genom att medla med Jesus på våra vägnar.


3. Kristi närvaro i eukaristin:

Ortodoxa kristna tror att eukaristins bröd och vin bokstavligen förvandlas till Kristi verkliga kropp och blod. Omvänt tror de flesta protestantiska samfunden, om de firar eukaristin alls, att det bara är en symbolisk påminnelse om sista måltiden.


4. Maria roll som Jesu mor:

Liksom katoliker tror öst ortodoxa kristna att Maria förtjänar vördnad, som Jesu moder. De tror också att Maria upptogs kroppsligt till himlen. De flesta protestantiska samfund ägnar inte mycket tid alls åt Maria.


Medan katolska övertygelser liknar de ortodoxa kristna, finns det en viktig distinktion. Katoliker tror på läran om den obefläckade uppfattningen, som lär ut att Maria själv uppfattas som ha varit utan ursprunglig synd. Ortodoxa kristna, å andra sidan, förkastar helt och hållet begreppet original synd som överförs från en generation till nästa. Därför tror de att det inte fanns något behov av en obefläckad uppfattning.


5. Frälsningens natur:

Öst-ortodoxa kristna tror att frälsning uppnås både genom tro på Jesu offer och en livslång strävan att leda ett heligt liv och att närma sig Gud. Detta ligger mycket närmare det katolska begreppet frälsning än protestanternas, som tror att det är omöjligt att "förtjäna" frälsning och att det endast kan uppnås genom tro på Jesus.


http://orthochristian.com/78677.html


Är den ortodoxa kyrkan (dvs grekisk ortodox, östlig ortodox) en sann kristen kyrka? Är deras övertygelse förenliga med Bibeln?


Den ortodoxa kyrkan är en förgrening från den romersk-katolska kyrkan. Även om den ortodoxa kyrkan inte erkänner den romerska påvens auktoritet och avvisar olika katolska metoder (särskilt celibat för prästerna), har kyrkan ändå många av samma läror och övertygelser som katolicism, inklusive ett falskt evangelium som predikar mystik och mänskliga verk som vägen till frälsning i enlighet med katolska kyrkans undervisning.


Speciellt anser den ortodoxa kyrkan att frälsning kommer av tro på Kristus, men de lär också ut att tro endast på Kristus är inte tillräckligt för att ta emot det eviga livet. Som katolska kyrkan har den ortodoxa kyrkan andra krav (dvs. goda verk) krävs för frälsning. Den ortodoxa kyrkans undervisning om frälsning är i huvudsak den katolska undervisningen på detta område.


För det andra vördar den ortodoxa kyrkan Maria, precis som katoliker och kallar henne "Guds mest heliga moder". Maria prisas i deras psalmer som "mer hedervärd än keruberna och jämförs som mer härliga än seraferna", vilket tyder på att Maria (en människa) är högre än änglar, vilket direkt strider mot skriften (se Ps 8:4-5).

När jag ser din himmel, dina fingrars verk, månen och stjärnorna, som du har berett, vad är då en människa, att du tänker på henne, eller en människoson, att du låter dig vårda om honom


Går vi ännu längre säger kyrkan att Maria är "Kyrkans moder - det är i Hennes person som kyrkan förhärligar moderskapet". Notera att de till och med kapitaliserar något pronom som hänvisar till Maria som om Maria var lika med gudomen. Att förhärliga Maria på det här sättet är inget annat än hädelse, eftersom Gud inte delar sin ära med någon (se Jes 42:8). Det här är mycket katolskt.

Jag, HERREN, det är mitt namn; och jag giver icke min ära åt någon annan eller mitt lov åt belätena.

Den ortodoxa kyrkan likställer kyrkans tradition med skriften, inklusive att de felaktigt håller fast vid att dopet i vatten tvättar bort våra synder, åtminstone var det så ursprungligen. För att citera officiell kyrko-undervisning:


"Dopets sakrament förekommer endast en gång i en persons liv. I dopet ges den mänskliga personen frihet från den ursprungliga synden och förlåtelse för alla sina personliga överträdelser. Dock är dopet bara det första steget i människans uppstigning mot Gud. Om det inte åtföljs av en förnyelse av hela sitt liv och en andlig förnyelse, kan det vara fruktlöst. Guds nåd, mottagen i dopet som en pant eller som ett frö, kommer att växa inom personen och bli manifesterad under hela sitt liv så länge han strävar mot Kristus, lever i kyrkan och uppfyller Guds bud. "


Slutligen vördar den ortodoxa kyrkan (dvs tilldelar andlig kraft till) de döda, kallar dem "heliga" och ber till dem för andlig välsignelse. Precis som hos katoliker är detta praktiserande hädiskt och strider mot skriften.


Det finns andra likheter med katolska doktriner men dessa allvarliga avvikelser från skriften är verkligen tillräckligt för att vi ska dra slutsatsen att den ortodoxa kyrkan är en falsk kyrka som undervisar ett falskt evangelium utan kraft att frälsa.


Viktig fotnot:


Vi måste tillåta möjligheten att sanna kristna från tid till tid kan finnas närvarande i den ortodoxa kyrkan. Liksom den katolska kyrkan predikar den ortodoxa kyrkan inte det sanna evangeliet och utövar inte heller den bibliska kristendomen, men det betyder inte att Guds Ande är oförmögna att ge sann tro till någon inom detta samfund. Om en medlem av den ortodoxa kyrkan blir frälst till tro på Jesus Kristus, kan vi ändå bara säga att personen föddes på nytt trots kyrkans negativa påverkan, inte på grund av kyrkan. (Och i de fall man är med i ett felaktigt sammanhang, så gäller detsamma för alla, Gå ut från dem, avskilj er från dem och kom inte längre vid det som är orent. Översättarens anmärkning)


Vidare uppmuntrar vi alla pånyttfödda kristna att söka gemenskap i kyrkor som håller fast vid det sanna evangeliet. Att vara nära knuten till en falsk kyrka kan få allvarliga negativa influenser på den troendes vadring.


https://www.versebyverseministry.org/bible-answers/is-the-orthodox-church-a-true-christian-church






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Menade Jesus verkligen att vi är gudar, när Han citerade Ps. 82:6 i Joh 10:34

Problemet som kommit in med ”trosrörelsen = TR” och även ”NAR = Nya apostoliska reformationen”, är att mångt och mycket av hur de läser och ...